Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης

Ο ληστής Πάντος Μπαμπάνης και ο αδερφός του Λεωνίδας δρούσαν κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Τα δύο αδέλφια είχαν προσχωρήσει στη ληστρική συμμορία του Φώτη Γιαγκούλα. Ο Μπαμπάνης ήταν μαζί με τον Γιαγκούλα ένας θρύλος για την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα του μεσοπολέμου είχε απαγάγει, είχε ληστέψει, είχε σκοτώσει, είχε ξεφτιλίσει ολόκληρα αποσπάσματα της Χωροφυλακής που στάλθηκαν να τον εξοντώσουν.
Τα 2 αδέρφια εργαζόταν ως τυροκόμοι στο τυροκομείο του Ράπτη που αργότερα απήγαγαν.
Ο Πάντος Μπαμπάνης ήταν δύσκολο να συνυπάρχει στην ίδια συμμορία ε τον Γιαγκούλα καθώς ο πρώτος ήταν περίπου 45 χρονών και ενώ είχε 25 χρόνια στα βουνά όμως δεν είχε διαπράξει κανέναν φόνο ενώ ο δεύτερος ήταν μόλις 5 χρόνια στο βουνό ήταν 25 χρονών ενώ είχε βάψει τα χέρια του με αίμα αρκετές φορές. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Γιαγκούλας χαρακτήριζε τον Π.Μπαμπάνη ''Καλόγερον''. Ενώ ο Μπαμπάνης τον αποκαλούσε ''Φωνιάν και όχι ληστήν''. 




Χριστούγεννα 1924: Αίσθηση που προκάλεσε στην κοινωνία της εποχής η απαγωγή δύο γιατρών, την οποία πραγματοποίησαν τα 2 αδέρφια στην περιοχή του Ολύμπου τα Χριστούγεννα του 1924. Σε μια κυνηγετική εξόρμηση ξεκινούσε στις πλαγιές του Ολύμπου κοντά στην Κατερίνη μέλη της μεγάλης παρέας που θα κυνηγούσε αγριόχοιρους στον Όλυμπο, ήταν μερικά από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της κοινωνικής και πολιτικής «ελίτ» εκείνης της εποχής: Ο πρώην υπουργός και Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Σπύρος Στάης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και Διευθυντής του νοσοκομείου «Συγγρού» Γιώργος Φωτεινός από την Αθήνα, ο γιατρός Τζαμαλούκας από τη Θεσσαλονίκη, οι επιχειρηματίες αδελφοί Ροκά, ο Παν. Νταούτης από την εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Γ. Παπαπαράσχου, ο ταγματάρχης ε.α. Γιαννούλης, ο φαρμακοποιός Παπατόλιος και αρκετοί άλλοι.«Οδηγός» αυτής της μεγάλης κυνηγετικής παρέας είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουρκουμπέτης, που έχει εγγυηθεί και την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων κυνηγών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Αν και οι πάντες γνώριζαν πως στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου βρίσκονται τα λημέρια των συμμοριών του Φώτη Γιαγκούλα και του «συναρχηγού» του Πάντου Μπαμπάνη, ο αριθμός των κυνηγών και των χωρικών - συνοδών, τους έκανε να αισθάνονται ασφαλείς. Ενώ βρισκόταν  στη θέση Αγία Παρασκευή τους περικύκλωσαν και οι ληστές με επικεφαλής τον Πάντο (Παντελή) Μπαμπάνη.
Την ώρα που ο ίδιος και οι σύντροφοί του αιχμαλωτίζουν και αφοπλίζουν τους κυνηγούς και τους συνοδούς τους, μερικοί από αυτούς προσπαθούν να το σκάσουν. Ανάμεσά τους ο καθηγητής Γ. Φωτεινός, ο γιατρός Τζαμαλούκας και ο γενικός Διοικητής Μακεδονίας Σ. Στάης. Οι ληστές αρχίζουν να πυροβολούν και τελικά μόνο ο Φωτεινός θα καταφέρει να ξεφύγει. Ο τέως υπουργός Σπύρος Στάης θα τραυματισθεί από τις σφαίρες στα πόδια, ενώ ο Τζαμαλούκας θα παραδοθεί. Από όλους τους συλληφθέντες, οι ληστές θα κρατήσουν και θα πάρουν μαζί τους για να τον ανταλλάξουν με λύτρα 200.000 δρχ. μόνο τον γιατρό Τζαμαλούκα. Ο Φωτεινός τους είχε ξεφύγει, ενώ ο Στάης ήταν ήδη τραυματίας και θα εμπόδιζε τις κινήσεις τους πάνω στα βουνά όταν θα άρχιζαν το «κρυφτούλι» με τα αποσπάσματα της Χωροφυλακής. Με εντολή του ίδιου του Μπαμπάνη, τα τραύματα του Στάη επιδένονται πρόχειρα και έπειτα οι ληστές τον ανεβάζουν σε ένα μουλάρι και τον στέλνουν πίσω στην Κατερίνη. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένα πολιτικό και αστυνομικό θρίλερ. Στην Κατερίνη φτάνει ασμένως τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Γεώργιος Κονδύλης, καταδιωκτικά αποσπάσματα της Χωροφυλακής από όλη τη Μακεδονία, καθώς και πεζικάριοι και ιππείς του 3ου Σώματος Στρατού.
Μαζί τους φυσικά και δεκάδες απεσταλμένοι δημοσιογράφοι από την Αθήνα, καθώς οι «ληστές» ήταν το αγαπημένο πρωτοσέλιδο ανάγνωσμα της εποχής.
Αξιωματικοί της χωροφυλακής «καρατομούνται» σε μια νύχτα ως ανίκανοι και αντικαθίστανται. Τα καταδιωκτικά αποσπάσματα που θα βγουν όμως σε αναζήτηση του Μπαμπάνη και του ομήρου του στον Όλυμπο, μοιάζουν σαν να κυνηγάνε ένα «αερικό».
Τις επόμενες μέρες της απαγωγής αρχίζει να πέφτει πυκνή βροχή, ενώ λίγο μετά ξεσπάει ένας φοβερός χιονιάς. Οι ελπίδες να εντοπισθεί η συμμορία και ο γιατρός Τζαμαλούκας, βυθίζονται μέσα στο χιόνι και στη λάσπη. Σήμερα πια ξέρουμε πως ενώ τα αποσπάσματα έψαχναν στον απρόσιτο και χιονισμένο Όλυμπο, οι ληστές είχαν καταφύγει στα δυτικά της Κατερίνης, πολύ κοντά στην πόλη, στη θέση Μηλιά. Η εξουσία της εποχής χάνει την ψυχραιμία της και ξεσπά στον ντόπιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους τσοπαναραίους, τους χωρικούς και τους κατοίκους των χωριών, που εθεωρούντο ως «συμπαθούντες» τον Μπαμπάνη και τον Γιαγκούλα.
Ξυλοδαρμοί επί δικαίους και αδίκους, ανακρίσεις, φυλακίσεις και εκτοπίσεις ολόκληρων χωριών, είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση μάλιστα εκδίδει και έκτακτο διάταγμα που προβλέπει την εκτόπιση ολόκληρου του πληθυσμού της υπαίθρου και των χωριών, αν δεν καταδοθούν οι ληστές. «Θα τους στείλω όλους πρόσφυγες στην παλαιά Ελλάδα και στην Κρήτη» φωνάζει σε μια σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Κονδύλης. Οι ληστές πάντως δεν πιάστηκαν τότε. Ο γιατρός Τζαμαλούκας απελευθερώθηκε μόνο όταν καταβλήθηκαν από τους οικείους του τα λύτρα των 200.000 δρχ. Ο Πάντος Μπαμπάνης τον άφησε να φύγει, δίνοντάς του μάλιστα και ένα χιλιάρικο από τα λύτρα.
«Πάρε γιατρέ κι εσύ ένα χιλιόδραχμο να το πιεις στην υγειά μας, έτσι είναι το δικό μας έθιμο» του είπε.

Η απαγωγή ράπτη: Η συμμορία  Γιαγκούλα - Μπαμπάνη  οργάνωσε την απαγωγή 2 νεαρών αντρών της οικογένειας Ράπτη μιας πλούσιας οικογένειας φοιτητών από τον Τύρναβο. απήγαγε τα 2 παιδιά και ζήτησε για την απελευθέρωση του 1.000.000 δραχμές ως λύτρα.
19 Σεπτεμβρίου 1925: Όπως σε όλες της ιστορίες ρ ηρώων και εδώ βρέθηκε κάποιος προδότης ό οποίος γλυκάθηκε από τα χρήματα που υποσχόταν η επικήρυξη για την συμμορία και εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο Γιαγκούλας και αντί να το γράμμα να καταλήξει στην οικογένεια Ράπτη κατέληξε στην Αστυνομία. Έτσι ε επικεφαλής τον προδότη Γκόρτζο τους πήγε στο λημέρι της συμμορίας στην θέση Κλευτόβρυση Ολύμπου. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αρχιφύλακας Πετράκης.

 20 Σεπτεμβρίου 1925: Οι ληστές όταν αντιλήφθηκαν το απόσπασμα βγήκανε από τη σπηλιά και πήραν θέση μάχης. Οι ληστές ήταν 4 και τα καταδιωκτικά αποσπάσματα 32. έπειτα από πολλές ώρες μάχης ο λήσταρχος Πάνος Μπαμπανης τραυματίστηκε και φώναξε τον Φώτη για βοήθεια ο οποίος τον πήρε στην πλάτη αλλά κατά την φυγή του τραυματίστηκε και αυτός.  Η συμπλοκή που κράτησε 8 ώρες με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. το τέλος της μάχης βρήκε νεκρό τον Φώτη Γιαγκούλα και Πάνο Μπαμπάνη. Επίσης, σκοτώθηκε ο λήσταρχος Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας. Ο μόνος επιζών λήσταρχος Λεωνίδας Μπαμπάνης πρόλαβε και σκότωσε τον έναν και τραυμάτισε τον άλλον όμηρο τηρώντας τον ληστρικό νόμο που αναφέρει πως οι αιχμάλωτοι θανατώνονται όταν καταδιώκονται από καταδιωκτικά αποσπάσματα. Ο Λεωνίδας ο οποίος τελικά συνελήφθη είδε τα καταδιωκτικά αποσπάσματα να κόβουν το κεφάλι του αδερφού του μπροστά στα μάτια του. Παρ'όλα αυτά κατά την μεταφορά του αν και αλυσοδεμένος κατάφερε να δραπετεύσει και να ξαναβγεί στο κλαρί.
Κατέφυγε κάπου στην Καστοριά όπου  με ακόμα έναν σύντροφο του. Οι τροφοδότες του εκεί κάποια οικογένεια Κορώνα και ενώ μια μέρα έστειλαν τα εφόδια  με τη μέλλουσα νύφη τους αυτός τη διακόνευσε και οι ίδιοι οι Κορωναίοι τον βρήκανε και των σκοτώσανε. Έτσι κλείνει και ολοκληρωτικά το κεφάλαιο της συμμορίας του Γιαγκούλα μιας και το τελευταίο μέλος της ο Λεωνίδας  Μπαμπάνης είναι πλέων νεκρός.
 Τα κεφάλια των ληστών Γιαγκούλα και Π.Μπαμπάνη εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην Κατερίνη, επάνω σε ένα κοντάρι μπροστά στο κτήριο του δικαστηρίου για να φοβίσουν έτσι τον κόσμο. Οι ληστές ήταν επικηρυγμένοι με τα παρακάτω ποσά. Φώτης Γιαγκούλας: 600.000 Πάντος Μπαμπανης: 400.000 Τσιαήτρας: 50.000 Λεωνίδας Μπαμπάνης: 150.000 για αυτό και οι διώκτες τους ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.
Σημείωμα των λήσταρχων
με τις υπογραφές 
Μπαμπάνη - Τσαμήτα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θωμάς Γκαντάρας "Μαύρος Λήσταρχος"

Φώτης Γιαγκούλας